Over mij

Mijn foto
Over geschiedenis en wereldse handel en wandel langs de batikroute in Afrika en Azie, en al het moois dat het oplevert.

zondag 12 maart 2017

INDONESIE - Saté Babi - recept van gastblogger Marc Tierolf

Recept van onze gastblogger Marc Tierolf, van 'Tjemaralaan 14".


Saté Babi



De foto laat een handgeschreven detail van het kookschriftje Oma Miet zien. Hieronder is het volledige recept uitgewerkt door Marc.


Ingrediënten

Varkensvlees 500 gram (niet te mager, schouderkarbonade of speklappen)
Sjalotten 4 stuks
Bawang poetih * 4 teentjes
Ketoembar 3 theelepels
Aer Asem* 2 eetlepels
Ketjap Sedeng* 1 kopje
Peper Naar smaak
Zout Naar smaak

Bereiding

Wrijf de sjalotten, bawang poetih* en de ketoembar fijn in de tjobek*. Snij het vlees in kleine stukjes (dobbelsteentjes) en meng deze met de boemboe, ketjap, aer asem en de peper en zout en laat minimaal een half uur marineren. Zorg dat de bovenkant van het stokje niet door het vlees heen steekt.
Rooster daarna de saté gaar het liefst op houtskool.
Deze saté wordt zonder (pinda)saus gegeten.

Bawang Poetih = knoflook
Aer Asem = tamarinde water
Tjobek = vijzel

''Ketjap Sedeng is tamelijk onbekend in Nederland. De Ketjap Sedeng is een halfzoete ketjap. Deze wordt merendeel gebruikt in West Java, in de zogenaamde Soendaneese keuken. Deze keuken kenmerkt zich doordat in deze keuken veelal een combinatie wordt gemaakt van zuur / zout / zoet. Uiteraard is de Ketjap Sedeng volledig volgens het recept van mijn overgootmoeder bereid, zonder conserveringsmiddelen en zelfs in dezelfde pan waarin zij het bereidde. Als u echt de Indische smaak wilt beleven, dan kan u niet om deze ketjap heen.'

Wil je meer weten over Marc, zijn bedrijf en producten? Klik dan op deze link.